Er zijn momenteel geen klachten bij de Europese Commissie over eerder gemelde monopolistische praktijken van Microsoft bij browserkeuze binnen Windows 7.

Hoewel de antitrustblik van de EC op Microsoft sinds juli is uitgebreid, is er "op dit moment geen reden om aan te nemen dat er regels worden geschonden". Dat laat de mededingingsautoriteit van de Europese Commissie desgevraagd aan Webwereld weten.

'Geen specifieke reden'

Sinds 16 december 2009 moet Microsoft zijn verplichtingen van het browserkeuzescherm nakomen. Sinds die datum is het bedrijf wettelijk verplicht om het keuzescherm te laten zien. "Microsoft heeft ons verteld dat dit inmiddels is gebeurd. Wij hebben geen specifieke reden om te geloven dat dit niet het geval is", meldt Almunia-woordvoerder Antoine Colombani.

Daarmee wordt eerdere berichtgeving van persbureau AFP tegengesproken. Volgens Almunia is het interview dat hij met AFP hield opgeblazen en heeft hij slechts herhaald dat Microsoft een boete kan verwachten als het zijn verplichtingen niet nakomt. Iets wat de Eurocommissaris eerder al in juli had verkondigd.

EC legt fout bij AFP

Het AFP zelf gaat ook overstag en komt met een grotendeels herschreven artikel onder de noemer 'update'. Volgens de mededingingsautoriteit van de Europese Commissie is het eerdere artikel onjuist vanwege de “slechte vertaling naar het Engels."

Volgens Colombani zat de bewuste AFP-journalist fout: “Wij hebben nooit gezegd dat Microsoft zijn op 17 juli aangekondigde stappen niet heeft genomen. Dat is verzonnen door de journalist."

Webwereld heeft Microsoft Brussel gevraagd om verdere duidelijkheid, maar daar is nog niet op gereageerd.