Bij de introductie van Fennec volgende week zullen alleen bezitters van Nokia's N810 Internet Tablet er gebruik van kunnen maken. De alpha code is speciaal ontwikkeld voor leden van de Mozilla gemeenschap, zodat deze de aanraak-interface en de andere kenmerken van Fennec aan een rigoreuze test kunnen onderwerpen.

Windows Mobile volgt snel

Jay Sullivan, vice president voor Mozilla mobiel, laat weten dat er een versie van Fennec voor Windows Mobile in de maak is en dat deze in de aankomende maanden verschijnt. Een tussenoplossing is volgens hem een versie die op Windows PC kan draaien, waarbij het in feite zou gaan om een emulator.

Sullivan verwacht dat er nog twee of drie alpaversies volgen op deze editie alvorens er een betaversie verschijnt. Dit gebeurt volgens hem ergens in 2009.

Smart Location Bar

De alphaversie van Firefox for Mobile (de officiële naam voor Fennec) beschikt over de Smart Location bar die het eerst te zien was in versie 3.0 van de Firefox browser. Doordat de "Awesome Bar" de handmatige gegevensinvoer beperkt, vergemakkelijkt hij het gebruik van de mobiele browser.

Gecko

Fennec maakt gebruik van Gecko, hetzelfde web rendering platform waar Firefox op vertrouwt. Daarnaast ondersteunt Fennec JavaScript en AJAX. Gecko wordt ook gebruikt voor de mobiele ThunderHawk browser en de browser die Nokia heeft ontwikkeld voor het N810 tablet.

De alphaversie van Fennec ondersteunt invoer met de vingertoppen, waarbij de browser is ontworpen om het hele scherm te gebruiken voor het tonen van een webpagina. Knoppen en de adresbalk zijn verborgen, maar deze zijn tevoorschijn te halen met een simpele vingerbeweging. Sullivan laat weten dat het Nokia tablet bovendien het gebruik van een stylus ondersteunt.

Nieuwe add-ons

Een belangrijk doel van de alphaversie is om ontwikkelaars te stimuleren om goed naar bestaande add-ons van Firefox te kijken en om nieuwe add-ons te ontwikkelen speciaal voor Fennec. In de mobiele browser zit bovendien een nieuwe locatie-functie die met JavaScript werkt. De bedoeling is dat het makkelijker wordt voor ontwikkelaars om toegang te krijgen tot verschillende lokatie-informatie om dit te verwerken in nieuwe add-ons voor Fennec.

Weave

Een van de add-ons die binnenkort wordt geïntroduceerd is gebaseerd op Mozilla's Weave-project. Doel is om een gebruiker naadloos te laten schakelen tussen de desktop en mobiele Firefox.

De codenaam voor Fennec is afkomstig van een klein nachtvosje uit Noord-Afrika.