De Rotterdamse Stichting PC Privé Cursus biedt samen met het NTI een cursus aan voor 3000 euro. Hier is een notebook bij inbegrepen. "De laptops zijn noodzakelijk voor de cursussen die we via internet aanbieden", zegt Aad Eekman, voorzitter van de stichting tegenover De Telegraaf. Door de notebook op te voeren als cursusmateriaal komt de fiscus tegemoet, waardoor tot bijna de helft van de notebook door de Belastingdienst betaald wordt.

De cursist krijgt gedurende zes jaar elke twee jaar een nieuwe notebook. Elke schootcomputer kan vervolgens worden overgenomen voor 150 euro. Hierdoor heeft de gebruiker drie laptops aan het einde van de zes jaar. De drie notebooks creeëren zo samen een zo hoog mogelijke aftrekpost. Er wordt nu gewerkt aan cursussen via de werkgever. "In dat geval betaalt de werknemer het cursusgeld met zijn brutoloon", zegt stichtingsvoorzitter Eekman tegenover de wakkere krant.

Commotie

De afschaffing van de pc-privéregeling in 2004 zorgde voor de nodige commotie. Het kabinet heeft hiertoe besloten om te voorkomen dat werknemers de komende tijd massaal alsnog van de regeling gebruik maken. Via pc-privé was het mogelijk om tegen aantrekkelijke voorwaarden een nieuwe computer te kopen omdat de fiscus een groot deel voor zijn rekening nam.

De Brancheorganisatie Nederlandse ComputerWinkels (NLCW) werkt ook aan een alternatief voor de populaire regeling. Daarnaast proberen meerdere computerhandels hun hoofd boven water te houden door speciale aanbiedingen te doen. Door werkgevers groot in te laten kopen kunnen er forse kortingen bedongen worden.