Het besturingssysteem Syllable richt zich op de desktopgebruiker en wil een interface bieden die doet denken aan BeOS en Amiga. Het systeem is vanaf het begin opnieuw geschreven met als doel een goede performance en met eenvoud in het achterhoofd.

De makers willen de gebruikers vooral een oplossing bieden waarbij een oude computer goed te gebruiken is voor moderne toepassingen als browsen, gebruik van audio en het werken met e-mail. Uiteindelijk moet workgroup- en kantoor-functionaliteit het systeem ook in bedrijven inzetbaar maken.

"Als je kijkt naar het systeem, zoals dat bij een Linux-interface draait, dan blijkt dat heel groot en log te worden", zegt Kaj de Vos, ontwikkelaar bij het Syllable-project. "Eigenlijk was dat heel traag als je ziet wat vroeger op kleinere computers liep."

Serverintegratie

Het project draait al jaren, maar komt nu met een server-editie gebaseerd op een Linux-kernel om de losse desktops beter te laten samenwerken. "Op het systeem draait binnenkort wel de Syllable grafische omgeving, die door de eenvoud ook geen groot beslag op het systeem legt en ook minder risico op beveiligingsincidenten loopt."

De server moet het mogelijk maken netwerken met Syllable te bouwen en computers naadloos te integreren. Eigen beheersapplicaties moeten het onderhoud en het opzetten van de omgeving erg eenvoudig maken. "Door dan ook een eenvoudige grafische omgeving te bieden, krijgen mensen toch een gebruikersvriendelijkheid die ze van Apple of Windows ook gewend zijn."

De Vos meent dat er een vraag is naar simpele systemen met voldoende beheerstools om het onderhoud goed te regelen. Hij ziet daar bij bijvoorbeeld Linux nog wel wat manco's, al erkent hij wel dat het bij grotere distributies langzamerhand beter is geregeld.

Missie

Voor Kaj de Vos is het project ook een heuse missie geworden. Tijdens de dip in de ict-industrie vijf jaar geleden besloot de ondernemer zijn tijd in Syllable te steken, waardoor hij ook weinig betaalde klussen had. Het laatste half jaar heeft hij fulltime aan de server-editie gewerkt. Zijn uiteindelijke doel is om een goede workgroup-oplossing te bieden, wat hij als Lotus Notes-expert erg belangrijk vindt.

Op dit moment heeft de beschikbare server-versie nog geen grafische omgeving. De desktopversie is ook te draaien als Live-CD, waardoor het systeem uitgeprobeerd kan worden zonder het op de computer te installeren.

Een uitgebreid interview met Kaj de Vos is te beluisteren op ICT Roddels.nl.