Evenals zijn concurrenten is HuizenZoeker.nl een overkoepelende zoekmachine waarmee het complete huizenaanbod van de grote huizensites kan worden doorzocht. Er wordt informatie verzameld van de verschillende sites die actueel en overzichtelijk wordt getoond. Uiteraard doet HuizenZoeker het net even iets anders dan de andere sites.

Jan-Willem Tusveld, directeur van HuizenZoeker.nl, laat weten dat het doel van zijn site anders is dan andere zoeksites voor huizen. Op HuizenZoeker wordt transparant getoond waar de huizen van afkomstig zijn, zodat consumenten meteen zien bij welke makelaar of site een te koop aangeboden huis kan worden gevonden.

Prijsgeschiedenis

Bovendien wordt het huizenaanbod altijd actueel gehouden met relevante informatie. Op HuizenZoeker wordt ook actueel bijgehouden wanneer de prijs van een huis verandert en de prijsgeschiedenis is ook op te vragen op de site. Tusveld stelt dat een site als Funda bij sommige huizen wel een 'oorspronkelijke verkoopprijs' toont, maar dat dit niet bij alle huizen zo is. Bovendien kan deze oorspronkelijke prijs door een makelaar zijn aangepast.

In tegenstelling tot andere zoeksites voor huizen worden er op HuizenZoeker bovendien geen zoekresultaten geplaatst van 'tweedehands sites', om het geboden aanbod kunstmatig op te krikken, aldus Tusveld. Op deze tweede hands sites bieden verkopers zonder makelaar hun huis aan, maar deze webistes zijn vaak niet up to date.

Met HuizenZoeker wil Tusveld niet de strijd aangaan met sites waar huizen te koop worden aangeboden. In feite draait het bij zijn site om een uitgebreide zoekdienst die doorlinkt naar sites van makelaars of sites waarop de huizen daadwerkelijk te koop worden aangeboden.

Gaspedaal.nl

Eerder kwam Tusveld in het nieuws toen zijn site Gaspedaal.nl door uitgeverij Wegener werd aangeklaagd omdat de site delen van advertenties overnam van Autotrack.nl. De rechter stelde Tusveld en Gaspedaal.nl in het gelijk.

Op de vraag of hij bij het ontwikkelen van HuizenZoeker.nl rekening heeft gehouden met zijn ervaringen rond Gaspedaal liet Tusveld weten geen rechtszaak van huizenaanieders te vrezen. "Beide sites dienen in essentie hetzelfde doel, maar ze zitten op een andere manier in elkaar."