Twee weken geleden besloot Amazon e-books van George Orwell terug te halen omdat bleek dat rechten van 1984 en Animal Farm niet waren afgekocht. Ook al verkochte edities werden via het draadloze netwerk van de Kindle's van klanten gehaald.

De 17-jarige Justin Gawronski uit Michigan is een van de personen bij wie 1984 van zijn Kindle verdween. Gawronski heeft een advocaat in de arm genomen en een officiële aanklacht tegen Amazon ingediend. "Meneer Gawronski startte zijn Kindle op en zag '1984'voor zijn ogen verdwijnen", staat te lezen in de ingediende aanklacht (pdf).

Aantekeningen

Gawronski had op zijn Kindle bepaalde zinnen van 1984 onderstreept en had ook aantekeningen gemaakt op de Kindle. Die informatie wordt wel apart van de e-book opgeslagen, maar is waardeloos zonder de betreffende e-book, aldus de advocaat. "Gawronksi moet zijn hele studie opnieuw doen."

Volgens de advocaat heeft Amazon geen recht om digitale content weg te halen van de Kindle's van klanten. "Dat zou hetzelfde zijn als het terughalen van boeken die je thuis al in de boekenkast hebt staan." De advocaat zegt dat de actie in strijd is met de door Amazon zelf opgestelde gebruiksvoorwaarden van de Kindle, waarin staat dat kopers recht hebben op een "permanente kopie".

Voorwaarden

ZDNet.com merkt overigens op dat in diezelfde voorwaarden staat dat Amazon zich het recht voorbehoudt om diensten "te veranderen, te schorsen of te staken op elk moment".

De advocaat vraagt de rechter om de zaak een zogeheten 'class action'- status te geven. Dat betekent dat de juridische procedure gevoerd kan worden voor een groep benadeelden. De advocaat eist dat Amazon stopt met het verwijderen van e-books van Kindle's, en eist een schadevergoeding voor alle voormalige eigenaren van de verwijderde e-books.

Bezos

Amazon-ceo Jeff Bezos schreef na het voorval in een persoonlijke excuusbrief op het Kindle-gebruikersforum waarin stond dat het een "stomme" beslissing was om de e-books van George Orwell terug te trekken. Eerder liet het bedrijf weten dat het e-booksysteem aangepast wordt zodat er in de toekomst geen verkochte boeken meer verwijderd worden.