Amazon betaalt voortaan netjes zijn belastingen in Europa. In diverse landen wordt melding gedaan dat er aangifte is gedaan van de verschuldigde belasting naar de regels die in die landen geldt. Onder meer in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland en Italië schrikken de tollenaars wakker. Tot voor kort sluisde Amazon alle omzet weg met een ontwijkingsroute via Luxemburg.

Vandaag kwam persbureau Reuters nog met een artikel over de lage belastingen die Amazon in 2014 heeft betaald in Duitsland, namelijk minder dan 12 miljoen euro over een omzet van iets minder dan 12 miljard euro. Dat is dus 0,1 procent van de omzet aan belasting.

Naheffing van miljarden euro's

Google en Apple zijn twee van de grootste techbedrijven die via ingewikkelde constructies belastingen ontwijken in Europa, onder meer via postbus-bv's in Amsterdam. Daarmee besparen de multinationals miljarden. Apple heeft bij de presentatie van de laatste kwartaalcijfers al gemeld rekening te houden met een naheffing uit Europa die mogelijk in de miljarden euro's kan lopen.