Amazon koopt daarmee zijn eigen gebruik van Linux op servers af. Microsoft-ceo Steve Ballmer beweert al geruime tijd dat zijn bedrijf patenten bezit die door het veelgebruikte open source-besturingssysteem worden geschonden. Tot op heden zijn die claims niet gespecificeerd, behalve het noemen van een aantal van "ruim 200 patenten".

Nog geld toe

De overeengekomen patentenruil tussen cloud-aanbieder en online-winkel Amazon enerzijds en Microsoft anderzijds is niet geheel op gelijke voet. Amazon betaalt de Windows-producent namelijk ook een geldbedrag. De twee partijen houden de hoogte van die vergoeding geheim. Hetzelfde geldt voor details als hoeveel patenten en waarop precies.

Naast de summiere verklaring dat de patentendeal de Linux-servers van Amazon afdekt, noemen de twee bedrijven nog wel de Kindle van de online-boekverkoper. Die e-reader gebruikt bedrijfseigen software van Amazon, maar ook open source-componenten.

Patentenoorlog

De patentenclaims van Microsoft zijn nogal omstreden, net als eerder die van Unix- en Linux-leverancier SCO. Linux-schepper Linus Torvalds heeft al gesteld dat Microsoft bluft. Onder meer Linux-leverancier Novell is eerder al gezwicht voor de patentenclaim van Microsoft. Novell-klanten hebben daarmee hun gebruik van Suse Linux gevrijwaard van Microsoft-aanklachten.

Er zit waarschijnlijk wel een kern van waarheid in de claims van ceo Ballmer. Zo heeft Microsoft vorig jaar TomTom, dat Linux gebruikt in zijn navigatieapparatuur, aangeklaagd wegens schending van patenten op bestandssysteem FAT. Die kwestie is uiteindelijk geschikt en Linux is gepatcht om dit specifieke Microsoft-patent te omzeilen.

Afkopen

Verder zijn er Linux-bedreigende patenten afkomstig van Microsoft gekocht door het Open Invention Network, een consortium dat Linux juist steunt. De 22 patenten zijn gekocht om te voorkomen dat die in handen van patenttrollen vallen.