Een klein aantal partners heeft de Kindle Development Kit al ontvangen, onder wie gameproducent Electronic Arts en Handmark, dat restaurantgidsen voor mobiele apparaten maakt. Een meer uitgebreide béta van de software development kit (sdk) verschijnt volgende maand. Later in 2010 zal de app store opengaan voor Kindle-eigenaren.

Met hulp van ontwikkelaars wil Amazon de Kindle laten uitgroeien tot meer dan een e-reader. Het internetbedrijf denkt daarbij aan actuele weer-apps, receptendatabases, woordspelletjes en puzzels, die eigenaren van een draadloze Kindle met AT&T abonnement wereldwijd kunnen downloaden. Amazon zal al verkochte Kindle's op afstand geschikt maken voor de externe applicaties.

15 dollarcent per MB

Developers kunnen voor de Kindle app store gratis en betaalde applicaties indienen, of een applicatie waar een gebruikers een abonnement voor moeten afsluiten. Developers krijgen - net als in de Apple App Store - 70 procent van de opbrengsten. Wel betalen ontwikkelaars een extra belasting van 15 dollarcent per megabyte die de applicatie verbruikt.

TechCrunch verwacht niet dat Amazon veel developers zal interesseren voor de Kindle met de trage E-ink-schermtechnologie, zeker niet met een Apple-tablet in het vooruitzicht die ook mikt op digitaal lezen. Een keuze tussen apps bouwen voor een touchscreen-tablet met gps en een beperkend E-Ink-scherm is snel gemaakt, betoogt TechCrunch.

Tegenlijk met de app store-aankondiging komt Amazon met nieuws waar boekenuitgevers niet zo blij mee zullen zijn. Amazon biedt auteurs namelijk aan om direct - zonder tussenkomst van een uitgever - digitale content in te dienen voor de Kindle. Auteurs krijgen dan 70 procent, en Amazon de rest. Verder probeert Amazon met " niet goed, geld terug"-stunts twijfelende Kindle-geïnteresseerden over de streep te trekken.