Supercomputers zijn al sinds jaren opgebouwd uit samenwerkende clusters van individuele rekenmonsters. Cloud computing geeft de mogelijkheid rekenklussen uit te smeren over meerdere nodes. Amazon komt met zijn zelfgemaakt cluster in de EC2 (elastic compute cloud) binnen in de top 50 van de wereldwijde ranglijst voor supercomputers.

66 TB geheugen

Het EC2-cluster staat met topsnelheid van 240,09 gigaflops, wat gelijk staat aan 240,09 miljard berekeningen per seconde gedurende een vastgestelde tijdsduur. De nieuwe Top 500 werd afgelopen vrijdag gepubliceerd. De supercomputer van Amazon gebruikt Intel Xeon-serverprocessors met elk acht kernen. In totaal heeft het systeem 17.024 kernen, 65.968 GB aan geheugen (ofwel bijna 66 Terabyte) en draait het Linux.

Cloud-pionier Amazon springt met zijn supercluster in één keer van de 451e naar de 42e plaats. Die eerdere notering onderin de Top 500 van juni dit jaar was met oudere, minder krachtige processors. De toen gebruikte Xeon X5570-chips draaiden wel op een hogere kloksnelheid (2,95 GHz) dan de nu gebruikte nieuwere Xeon-modellen (2,60 GHz). De juni-opstelling stond in november vorig jaar met exact dezelfde configuratie (7040 cores) nog op de 233e plaats.

Super per uur huren

Amazon verhuurt voor supercomputergebruik aparte delen van zijn cloud, die per uur zijn te gebruiken. De daarin opgenomen clusters communiceren met elkaar via extra snelle verbindingen (10 Gbps ethernet).

Naast een opstelling met quadcore-Xeons (de Top 500-inzending van een half jaar geleden en een jaar geleden) is er een configuratie met de nieuwere Xeons die acht kernen hebben. De 'oude' opstelling is ook te gebruiken in combinatie met krachtige grafische chips (gpu's).

De Harvard Medical School is een supercomputerklant van Amazons cloud.