Openbaar aanklager Richard Blumenthal van de staat Connecticut vraagt in brieven opheldering van Amazon (pdf) en Apple (pdf) over de contracten die er zijn met boekenuitgevers. De door bedrijven gesloten overeenkomsten - waarbij ze altijd de laagste prijs krijgen - zouden mogelijk in strijd zijn met antitrustwetten.

Regelingen als die tussen Amazon/Apple en uitgevers, schrijft Blumental, leiden tot prijsafspraken en ontmoedigen het bieden van kortingen op e-books. Boekenuitgevers zullen niet snel geneigd zijn kortingen te geven aan een e-bookverkoper, als dat automatisch zou betekenen dat ze die korting ook aan Apple en Amazon moeten gunnen.

Identieke prijzen

Uit een voorlopig onderzoek van de openbaar aanklager blijkt dat door Amazon, Apple, Borders en Barnes & Noble gehanteerde e-bookprijzen in vele gevallen identiek zijn. Het maken van prijsafspraken heeft de potentie "klanten concurrerende prijzen te ontnemen", zegt Blumenthal.

Apple en Amazon zouden deze afspraken hebben met Macmillan, Simon & Schuster, Hachette, HarperCollins en Penguin.

Eind juli liet Amazon weten meer e-books te verkopen dan hardcover boeken. Gemiddeld genomen heeft Amazon de afgelopen drie maanden 143 e-books verkocht per 100 boeken met een harde kaft.

Nieuwe Kindle

Amazon bracht vorige week een lichtere, kleinere en snellere Kindle uit. Het goedkoopste model, de Kindle Wi-Fi, kost 139 dollar. Daarmee volgt Amazon de neerwaartse prijstrend in de markt voor e-readers.

In Nederland is ook veel te doen om de hoge prijzen van e-books, die momenteel vaak niet veel goedkoper zijn dan die van gedrukte boeken. Een van de redenen hiervoor is het hogere btw-tarief dat geldt voor e-books. Op het papieren boek rust een btw van slechts 6 procent, terwijl het 19 procent tarief geldt voor digitale boeken die als download verspreid worden.