De verkoop steeg het afgelopen derde kwartaal tot 3,26 miljard dollar. Een jaar eerder was dat nog 2,31 miljard dollar. Belangrijk aandeel in de stijging van de verkoop had de nieuwe Harry Potter, waarvan via Amazon 2,5 miljoen exemplaren zijn verkocht.

Ook de winst van Amazon nam toe, van 19 miljoen naar 80 miljoen dollar. 'Voornaamste reden is dat klanten positief blijven reageren op de lage prijzen en de gratis bezorging,' aldus oprichter Jeff Bezos. 'Daarbij komt de toegenomen kwaliteit van de zoekopdrachten, die betere vergelijkingen tussen de verschillende productcategorie├źn mogelijk maken.'

Met de feestdagen in het vooruitzicht, verwacht Amazon in het vierde kwartaal nog betere resultaten te boeken. Het bedrijf denkt in vergelijking met het vierde kwartaal van vorig jaar een omzetstijging van zo'n 28 procent te realiseren, met een geschatte uitkomst tussen de 5,1 en 5,4 miljard dollar.

Minder gunstig is dat de winstmarges terugliepen van 5,5 tot 4,4 procent. Deels komt dat door een groeiend aandeel van zogeheten third party sellers. Aandeelhouders reageerden direct. Na een aanvankelijke stijging van het aandeel met 10,4 procent daalde het vervolgens weer met 11 procent'.