Het laatste kwartaal van 2008, traditioneel een toptijd voor de gehele retailbranche, heeft Amazon geen windeieren gelegd. Waar veel on- en offline winkels klaagden over verminderde kooplust van consumenten, kwam de omzet bij Amazon op 6,70 miljard dollar, 18 procent meer dan in Q4 2007.

De nettowinst steeg ook, naar 225 miljoen dollar. Beleggers waren uitzinnig over de resultaten en het aandeel schoot in de nabeurshandel met 14 procent omhoog. Eind december had Amazon al laten doorschemeren dat het ondanks de malaise een recordomzet draaide.

Bedankt Oprah

Amazon-baas Jeff Bezos bedankt alle klanten speciaal voor de 'ongewoon grote vraag naar de Kindle in het vierde kwartaal'. Dat is eigenlijk een bedankje aan Oprah Winfrey. Sinds zij in de herfst de e-reader van Amazon in haar tv-programma omstandig prees, was het apparaat binnen de kortste keren uitverkocht. Met de kerst waren er dan ook geen e-readers meer te krijgen in de webshop.

Naar verwachting zal de webgigant uit Seattle op 9 februari de tweede generatie Kindle onthullen. De specificaties zijn nog niet bekend gemaakt, maar in de blogosfeer gonst het van speculaties en vermeende foto's van het apparaat.