De ‘Governmental Advisory Committee’ van de ICANN wijst een verzoek van de internetreus af naar aanleiding van bezwaren die zijn geuit vanuit landen die aan de Amazone-rivier grenzen, zo bericht The Wall Street Journal. Normaal gesproken volgt ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) de adviezen van het adviserende comité. In april adviseerde deze machtige commissie al tegen verschillende extensies, maar nu wordt dit in een bijeenkomst in Durban, Zuid-Afrika, nog eens dunnetjes overgedaan.

Amazon had gehoopt dat het domein als “uniek en dedicated platform” voor het bedrijf zou dienen. Het zag in .amazon een “springplank voor innovatie” om de “zakelijke doelen van Amazon te ondersteunen”, zo valt op te maken uit het verzoek dat Amazon voor het topleveldomein indiende.

Vrees voor Amerikaans onderonsje

Toch gaat het hele feest niet door voor de reus uit Seattle. “Het zou niet eerlijk zijn als Amazon in controle komt”, zegt CEO Nao Matsukata van adviesbureau FairWinds Partners die bij de vergadering van ICANN over .amazon aanwezig was. Wel noemt hij het onbegrijpelijk dat over het hele proces niet transparanter bericht kan worden. ICANN zou voorzichtiger zijn geworden met het toekennen van verzoeken vanuit de VS, omdat het land volgens andere landen te machtig op het internet dreigt te worden.

Amazon probeert via ICANN in bezit te komen van bijna 80 topleveldomeinen (gTLD’s), waaronder ook ,kindle, .wow en . shop. Afgelopen voorjaar ruziede Amazon nog met uitgevers en concurrent Barnes & Noble over de gTLD’s .book en .read. Deze topleveldomeinen lijkt het ook definitief niet in handen te krijgen.

Ook kledingspecialist moet plannen herzien

Ook een fabrikant van outdoor kleding kreeg deze week een teleurstelling te verwerken. Patagonia hoopte op het gTLD .patagonia, maar zag het verzoek afgewezen na klachten van Argentinië en Chili, die niets zien in commerciële exploitatie van de naam die een regio in Zuid-Amerika beslaat.

ICANN kreeg vorig jaar ook van organisaties en bedrijven uit Nederland verzoeken voor eigen topleveldomeinen. Zo kan het zijn dat .politie, .overheidnl, .amsterdam, .kpn en .wolterskluwer in exclusieve handen komen. Eind dit jaar maakt de ICANN bekend welke gTLD’s worden goedgekeurd.