Dit weekend lekten vrij betrouwbaar ogende foto's uit van de 'Kindle 2.0', de opvolger van Amazons populaire e-reader, via de site Mobileread. Te zien is een witte e-reader, die een stuk kleiner, dunneren stijlvoller oogt dan zijn voorganger. Nadere details ontbreken nog, maar het apparaat bevat sowieso wederom een e-inktscherm.

Volgens Mobileread zou de Kindle 2 359 dollar gaan kosten, evenveel als het apparaat nu kost. De verkoop zou op 24 februari starten. Maandagavond Nederlandse tijd houdt Amazon een persconferentie waar naar verwachting de tweede Kindle officieel zal worden geopenbaard.

Uitverkocht

De Kindle was de laatste maanden regelmatig uitverkocht. Naast het afbouwen van de huidige voorraad, was dat ook te wijten aan de populaire tv-presentatrice Oprah Winfrey, die de Kindle in haar tv-programma meermaals plugde. De Kindle, die gebruikmaakt van een scherm met elektronische inkt, kwam in november 2007 op de markt. 

Mobiel

Amazon is ook van plan zijn Kindle-edities van boeken aan te gaan bieden op mobiele telefoons. Dat zei een woordvoerder van de webwinkel vrijdag in de New York Times. Het bedrijf volgt daarmee het voorbeeld van Google, dat afgelopen week met de mobiele versie van Google Book Search kwam, die ook is aangepast voor de iPhone en zijn eigen systeem Android. Op de mobiele Google Book Search zijn zo'n 1,5 miljoen boeken gratis te lezen vanaf het telefoonschermpje.

Amazon heeft nu 230 duizend boeken beschikbaar in het Kindle-formaat. Het bedrijf is overigens sinds 2005 ook eigenaar van het bedrijf Mobipocket, dat een eigen ebookformaat hanteert. Door de ebooks ook op mobiele telefoons aan te bieden, kan Amazon een groter publiek bereiken met alleen de Kindle mogelijk is.