Stanza is een gratis applicatie voor Windows- en Mac-computers, maar ook de iPhone en iPod Touch. Gebruikers kunnen daarmee meer dan 100.000 boeken en tijdschriften downloaden in het ePub-formaat. ePub is een open standaard voor e-books. Amazons e-bookhardware Kindle ondersteunt die momenteel niet. Sony’s rivaliserende Reader kan ePub wel lezen.

Boekformaten

De Stanza-software kan ook ook uit de voeten met vele andere formaten, zoals pdf en Word, en ondersteunt ook Adobe's drm-technologie voor e-books. De Mac-uitvoering van Stanza heeft de experimentele mogelijkheid boeken te exporteren als mp3-bestand om ze vervolgens in iTunes als audioboek te zetten.

Het is onduidelijke hoeveel Amazon betaalt voor de overname. Stanza heeft sinds de lancering in juli 2008 al meer dan 1,5 miljoen gebruikers in 60 landen, aldus Lexcycle. Vooral op de iPhone en de iPod Touch is de applicatie populair: het is vele malen meer gedownload dan de Kindle-applicatie die Amazon begin maart introduceerde.

Concurrent Barnes & Noble

Volgens Lexcycle hoeven gebruikers zich geen zorgen te maken dat Stanza verdwijnt."We plannen geen veranderingen in de Stanza-applicatie of gebruikservaring als gevolg van de overname", schrijft Lexcycle op zijn website. "Klanten kunnen straks bij ons nog steeds e-books kopen en lezen van onze vele contentpartners." Lexcycle distribueert ook e-books van rivalen van Amazon, zoals Fictionwise, een e-bookuitgever die onlangs door Barnes & Noble is overgenomen.