Vandaag presenteert Amazon de Kindle, een apparaat om e-books te downloaden, te lezen en op te slaan zonder tussenkomst van een pc. Het apparaat ter grootte van een paperback gaat 399 dollar kosten, aldus een groot verhaal dat Newsweek dit weekend aan de Kindle wijdde.

De batterijduur zou 30 uur beslaan, herladen neemt twee uur in beslag. De schermtechnologie is afkomstig van E-Ink. Er kan mee gesurft worden op het web, maar via welke browser precies is onduidelijk. Het apparaat zelf kan ongeveer 200 boeken opslaan. Ook is er plaats voor geheugenkaarten, maar details daarover ontbreken nog.

De Kindle kan via de EVDO-standaard draadloos verbinding maken met de dienst Whispernet waar een catalogus van 88.000 titels wacht die gedownload kunnen worden. Bestsellers van de New York Times-lijst worden voor 9,99 dollar verkocht.

Ook kunnen gebruikers een abonnement nemen op kranten als The Wall Street Journal, The Washington Post, Le Monde en bladen als The Atlantic. Nieuwe edities worden automatisch naar de Kindle doorgestuurd.

Volgens Newsweek kunnen er betaalde abonnementen op blogs worden genomen voor 99 dollarcent of 1 dollar 99 per maand per blog, wat al tot verontwaardigde reacties in de blogosphere heeft geleid; blogs zijn immers gratis.