Met het nieuwe systeem biedt Amazon een alternatief voor concurrerende diensten als PayPal en Google Checkout.

Checkout by Amazon

De service bestaat uit twee onderdelen. Checkout by Amazon, een volledige betaaloplossing die vergelijkbaar is met het systeem dat Amazon gebruikt op z'n eigen site. Functies als 1-Click (betalen met één muisklik) en hulpmiddelen voor het berekenen en verwerken van verzendkosten, sales tax, kortingen en geannuleerde bestellingen zijn dan ook inbegrepen in Checkout by Amazon. Daarnaast kunnen verkopers hun klanten met behulp van Checkout ook in staat stellen om gebruik te maken van hun Amazon accountinformatie bij het doen van betalingen.

Amazon Simple Pay

De tweede optie, Amazon Simple Pay, biedt minder opties dan Checkout. Zo is het niet mogelijk om de verzendkosten realtime te laten berekenen en biedt het systeem niet de uitgebreide opties voor het beheren van bestellingen. Simple Pay is dan ook geen systeem om bestellingen te beheren, maar simpelweg om betalingen te verwerken. Wel biedt het systeem klanten de mogelijkheid om hun Amazon accountinformatie te benaderen via de website van de verkoper.

Commissie

De kosten zijn voor beide betaalservices gelijk. Bij transacties vanaf 10 dollar betaalt een verkoper 2,9 procent van het totaalbedrag, plus 30 dollarcent. Voor transacties die lager zijn dan 10 dollar brengt Amazon 5 procent van het totaalbedrag plus 5 dollarcent in rekening. Deze bedragen veranderen naarmate een verkoper succesvoller wordt, Amazon heeft laten weten dat de commissie daalt bij een bepaald aantal transacties per maand.