Een nieuwe cloudprijzenoorlog is begonnen. Een dag nadat Google zijn on-demand clouddiensten "bijna gratis" maakte, volgt marktleider Amazon Web Services (AWS). De meeste cloud computing-diensten van Amazon worden goedkoper, variërend van 10 tot 61 procent, meldt techsite VentureBeat, dat de verschillende kortingen op een rij zet.

Hoewel het volgens AWS-topman Andy Jassy gaat om de 42e prijsverlaging sinds de introductie van AWS acht jaar geleden, kan de stap niet los gezien worden van Google. Dat bedrijf ging gisteren vol in de aanval door onder meer opslagdienst Cloud Storage, te vergelijken met Amazons S3, tot 68 procent goedkoper te maken.

Concurrentie komt van alle kanten

Amazon is een pionier in de publieke cloudvoorziening. Na de start in 2006 is het bedrijf een dominante speler gebleven, maar ziet het uit alle hoeken meer concurrentie krijgen. Zo maakte ook netwerkgigant Cisco deze week bekend dat het 1 miljard dollar steekt in het bouwen van eigen clouddiensten.

Desondanks heeft AWS nog altijd vijf keer zoveel computercapaciteit als al zijn 14 rivalen bij elkaar, zo bleek afgelopen augustus na onderzoek van Gartner. Een voorsprong waar Jassy nog maar eens fijntjes op wees bij de bekendmaking van de nieuwe ronde aan prijsverlagingen.