De oorzaak voor de korte storing van afgelopen weekend is een hardwareprobleem, verklaart Amazon. De Britse webwinkel van het bedrijf is zondagavond ruim een half uur offline gegaan in onder meer Groot-Brittanni├ź, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk. De Amerikaanse site ondervond geen last.

"De korte onderbreking voor onze Europese winkelsites was vanwege een 'hardware failure' in ons Europese datacenternetwerk en niet het resultaat van een DDoS-poging", zegt een woordvoerster tegen persbureau Reuters. Zij specificeert niet wat er dan fout ging in de redundant uitgevoerde eigen cloud-omgeving van Amazon.

Wel gedreigd

Het leek er even op dat het bedrijf toch last had van de DDoS-aanvallen (distributed denial of service) die worden ondernomen vanwege acties tegen Wikileaks. De cloud van Amazon is korte tijd gebruikt om de beroemde klokkenluiderssite te hosten, maar Amazon heeft daar al snel de stekker uit getrokken. Hackergroepen hebben al gedreigd met DDoS-aanvallen op Amazon, maar daar ook al zeker eenmaal van afgezien omdat ze (nog) niet genoeg 'vuurkracht' hadden om het op te nemen tegen de cloud-gigant.

De anonieme DDoS'ers hadden wel genoeg capaciteit om de websites van MasterCard en Visa plat te leggen. Die twee creditcardmaatschappijen weigeren betalingen aan Wikileaks door te geven, net als online-betalingsdienst PayPal die daar nu deels op terugkomt. Volgens elk van deze bedrijven heeft Wikileaks de algemene voorwaarden geschonden door (direct of indirect) betrokken te zijn bij illegale activiteiten, of die (direct of indirect) te faciliteren of aan te moedigen.