Amazon verkoopt of importeert geen illegale cd's, benadrukt de British Phonographic Industry (BPI). Maar als Engelsen cd's veel goedkoper in de VS bestellen, is er mogelijk sprake van illegale zogenoemde 'parallelimport', aldus de BPI in de Financial Times. Als dat klopt, worden daarmee de auteursrechten geschonden door Amazon.

Bij parallelimport verkopen grote bedrijven producten in diverse landen voor verschillende prijzen. Door -in dit geval- de cd's in de Verenigde Staten te bestellen, zijn Britten vaak veel goedkoper uit dan als ze de cd's in hun eigen land kopen.

Volgens de BPI valt de Britse tak van Amazon (Amazon.co.uk) niets te verwijten. Het onderzoek richt zich daarom vooral op het Amerikaanse moederbedrijf.

Het is niet het eerste onderzoek van de BPI naar parallelimport. In februari staat de organisatie in de rechtbank tegenover de Hongkongse cd-winkel CD Wow. Deze winkel biedt traditionele cd's veel goedkoper aan Europeanen aan dan in de EU. Naast de zaak tegen CD Wow, is de BPI ook een rechtszaak gestart tegen Play.com.

In Nederland draagt parallelimport ongeveer voor 2 procent bij aan de totale omzet van merkartikelen. Jaarlijks is dit goed voor ongeveer 450 miljoen euro, aldus de Kamer van Koophandel.