De nieuwe Kindle Fire is, net als Google's tablet Nexus 7, een goedkoop model met behoorlijke specificaties. Deze keer komt Amazon ook met een duurder high-end model die verbinding kan leggen met 4G-netwerken. Daarmee kan Apple nog meer te lijden krijgen door het steeds groter wordende aanbod van laaggeprijsde tablets die niettemin indrukwekkende specificaties hebben.

Tablet met 4G

De iets luxere Kindle Fire HD heeft twee uitvoeringen: 7 inch zoals de Fire en een versie van 8,9 inch. Beide uitvoeringen hebben betere specificaties, zoals meer geheugen en een camera voorop. Ook de is de resolutie bijna net zo hoog als Apple's gevierde Retina-scherm.

Helemaal nieuw is de Kindle Fire HD LTE. Voor het eerst richt Amazon zich op de volledig mobiele gebruiker met een tablet die verbinding kan leggen met 4G-netwerken. Er hangt overigens een stevig prijskaartje aan deze uitvoering: voor bijna 500 dollar hebben consumenten een iPad-concurrent in huis.

Kindle ook naar Europa

De nieuwe tablets zijn in de VS gepresenteerd, maar komen ook naar Groot-Brittannië waar de webwinkel ook een grote speler is. Amazon zou ook dit jaar nog zijn deuren in Nederland openen. De contentmarkt waar Amazon groot in is geworden, staat in ons land nog altijd in de kinderschoenen.

De nieuwe Kindle Fires draaien Android 4.0 waar de vorige versie het nog met 2.3 moest doen. De opgefriste software ondersteunt meerdere gebruikersprofielen, zodat een gezin gebruik kan maken van één tablet met meerdere profielen met voorkeursinstellingen. Er gaan al een tijdje geruchten dat Android 4.x deze functionaliteit standaard gaat inbouwen, maar de Kindle Fire is de eerste die deze feature aanbiedt.

Advertenties op ontgrendelscherm

Tech-site The Verge weet te melden dat de Kindle Fires die Amazon gisteren presenteerde advertenties draaien op het ontgrendelingsscherm. Volgens het blog geldt dit ook voor de luxere Kindle Fire HD's en lijkt er geen opt-out te zijn om van deze reclames af te komen, ook niet tegen betaling. Concurrent iPad heeft dergelijke advertenties niet.

Naast de nieuwe tablets geeft Amazon het ook nog niet op wat betreft de e-reader. De Kindle Paperwhite heeft een hogere refreshrate en een backlight, waardoor het contrast helderder zou zijn dan met een frontlight. De Paperwhite werkt gewoon met e-ink, wat een rustigere leeservaring oplevert dan een tablet, en is dus gericht op de consument die exclusief e-books wil lezen op het toestel.