De e-commercereus heeft hiermee een Amerikaans patent op het doorverkopen van digitale goederen. Daarbij wordt het 'origineel' na de verkoop gewist, wat betreft beschikbaarheid voor of toegang door de oorspronkelijke eigenaar. Het patent kijkt volgens de Britse ict-nieuwssite The Register vooruit naar een wereld waarin gebruikers grotendeels in de cloud zitten.

Doorverkoop en DRM

Het overhevelen van digitale goederen kan dan een lucratieve business zijn. Het gaat in het patent niet alleen om doorverkopen, maar ook om verhuren, schenken, ruilen, en andere handelsvormen. "Terwijl het gebruik van digitale objecten toeneemt, kunnen gebruikers de wens hebben om digitale objecten over te dragen aan andere gebruikers", vermeldt de patenttekst.

Daarbij duiken "diverse problemen op", aldus Amazon. "Waar een fysiek object zoals een exemplaar van een paperback-boek alleen op één plek tegelijk bestaat, is het mogelijk om makkelijk goedkope kopieën te maken van een digitaal object zonder kwaliteitsverlies." Dit gemakkelijke kopiëren en herverkopen van hetzelfde digitale object heeft de potentie om de schaarste daarvan te elimineren, vervolgt de e-winkelgigant in zijn patent. Antikopieertechnologie (DRM) moet dit voorkomen.