Het Amerikaanse patentbureau USPTO heeft Amazon een patent toegekend op een methode om foto's te maken met een witte achtergrond. Het patent beschrijft een standaard studio set-up zoals fotografen al decennia gebruiken, maar desalniettemin heeft Amazon daar nu een monopolie op voor de komende twintig jaar.

Innovatieve methode om foto's te maken?

Daniel Nazer, jurist van digitale burgerrechten organisatie EFF, heeft er geen goed woord voor over. "Soms heb ik het idee dat het patentsysteem een gezond verstandvrije zone is", aldus Nazer tegen The Register. "Je kunt overigens makkelijk om het Amazon patent heen, maar is het vooral verbijsterend dat dit wordt toegekend."

USPTO onder vuur

Het imago van de USPTO, dat zijn inkomsten haalt uit het toekennen van patenten, is niet al te best. Vaak worden octrooien goedgekeurd die weinig met innovatie van doen hebben. Het komt dan ook regelmatig voor dat patenten naderhand toch niet geldig blijken. Maar zo'n nietigheidsprocedure is een kostbare aangelegenheid, dus meestal blijven patenten, hoe dubieus ook, overeind en worden al dan niet misbruikt door patenttrollen.

Stephen Colbert maakt het Amazon fotopatent belachelijk: