Met Amazon Prime heeft het bedrijf van Jeff Bezos een dienst die Google's zoekdiensten ten gronde kan richten. Prime is een premium abonnement welke klanten van Amazon kunnen afsluiten om zich te verzekeren van snellere levering, kostenloze verzending, streamingdiensten, kortingen en allerlei gratis extraatjes. Dit lidmaatschap kost 99 dollar per jaar.

Google is nu nog heer en meester van de 'funnel', stelt Gurley vast. De funnel is, zoals je misschien weet, de technische term voor de manier waarop een consument het e-commerce salesproces doorloopt. Klanten zoeken via Google naar hun product of dienst en Google verdient hieraan door voor de bovenste zoekresultaten geld voor kliks te vragen.

'Salesproces begint voortaan niet met zoeken, maar met Prime'

Amazon zet dit systeem op zijn kop, zegt Gurley. "Amazon heeft intussen een logistiek raamwerk opgebouwd met hun Prime-programma waar het punt is bereikt dat de consument geen zorgen meer heeft over de kwaliteit van het product en enorm vertrouwen in de verzending. Sommige items worden binnen een dag geleverd. Ze vertrouwen op de prijs. Amazon biedt niet de absoluut laagste prijs, maar mensen wantrouwen Amazon op dit vlak niet."

Het gevolg hiervan is volgens de investeerder dat veel consumenten bij Prime blijven hangen op zoek naar producten. "Pas als ze hier iets niet vinden, gaan ze naar Google. Google was eerst het startpunt van het zoeken en wordt dadelijk het laatste redmiddel."

'Google Express is te omslachtig'

Gurley noemt verder de klantbeleving bij het shoppen via Amazon veel fijner. Google's antwoord in de vorm van Google Express vindt hij niks. "Logistiek gezien is dit niet handig opgezet", vindt hij. Producten moeten na levering uit de fabriek via Google Express nog eerst langs een distributiecentrum waar Google het oppikt om geleverd te worden. Amazon levert met eigen gigantische dc's uit voorraad.

Hieronder licht Bill Gurley toe waarom Google op vlak van e-commerce vele steken laat vallen:

A Fireside Chat with Bill Gurley of Benchmark: The Future of Ecommerce — September 15, 2015 from Sailthru on Vimeo.