De webwinkel heeft een aantal aanbiedingen waarbij klanten geen verzendkosten hoeven te betalen. Volgens de Franse Unie van Boekverkopers levert dergelijke korting echter oneerlijke concurrentie. De bond spande december vorig jaar een rechtszaak aan, meldt Ars Technica.

Vlak voor de feestdagen oordeelde een Franse rechtbank dat de korting in strijd is met een wet uit 1981 die winkeliers verbiedt om meer dan vijf procent korting op de adviesprijs van boeken te geven. Wanneer de gratis verzending wordt ingecalculeerd, geeft Amazon meer korting dan is toegestaan.

Niet akkoord met de uitspraak

De rechter veroordeelde Amazon tot het betalen van 100 duizend euro als vergoeding voor de juridische kosten. Ook moet de webwinkel duizend euro boete betalen voor iedere dag dat het zich niet aan de uitspraak houdt.

Amazon kreeg tien dagen om haar onwettige aanbiedingen te beëindigen. Nu deze termijn verstreken is, heeft het bedrijf officieel laten weten niet akkoord te gaan met de uitspraak zal in plaats daarvan dagelijks een boete van 1,000 euro betalen.

Dertig dagen

De ongehoorzaamheid van het bedrijf kan maximaal dertig dagen duren, daarna zal de rechtbank opnieuw naar de boete kijken. Deze kan dan verhoogd of verlaagd worden. Amazon zal naar verwachting blijven volharden in zijn weigering om de gratis verzending te staken totdat de boete te hoog wordt.

Petitie

Jeff Bezos, oprichter van Amazon zich inmiddels tot het Franse publiek gericht. Er is een e-mail verzonden naar de Franse klanten van het bedrijf, waarin hij stelt dat: 'Frankrijk het enige land ter wereld zou zijn waar de gratis bezorging van Amazon als illegaal wordt bestempeld'. Vervolgens riep hij deze klanten op tot het tekenen van een online petitie, waar meer dan 120 duizend mensen inmiddels gehoor aan hebben gegeven.

Eerder dit jaar verloor een de webwinkel Alapage.com ook al een rechtszaak over de gratis verzending in Frankrijk. De winkel moet een boete van 50,000 euro betalen.