De actie waarbij klanten die meer dan 25 dollar besteden geen transportkosten hoeven te betalen, heeft de verkopen in het laatste kwartaal van 2002 laten stijgen tot 1,4 miljard dollar. Dat is 28 procent meer dan een jaar eerder. Het bedrijf sloot het kwartaal af met een winst van 2,6 miljoen dollar, oftewel 1 dollarcent per aandeel. Het is de tweede keer in de geschiedenis van het bedrijf dat er winst wordt gemaakt. Vorige keer dat een kwartaal met zwarte cijfers werd afgesloten, was het vierde kwartaal van 2001. Toen bedroeg de winst nog vijf miljoen dollar. Over het hele jaar 2002 bedroeg de omzet 3,9 miljard dollar en de winst 64 miljoen dollar.

Acties

Volgens Amazon-baas Jeff Bezos heeft het internetwarenhuis de verkopen op peil weten te houden ondanks stevige kortingen en acties. In de laatste achttien maanden zijn de prijzen vijf keer verlaagd. Hoewel de `geen transportkosten-actie' Amazon een hoop geld kost, wordt de actie wegens succes toch verlengd tot eind 2003. De actie kostte Amazon in het laatste kwartaal van 2002 dertig miljoen dollar aan transportkosten. Naar verwachting zal dit over heel 2003 oplopen tot honderd miljoen dollar. Opvallend is volgens Bezos dat de verkopen van bedrijven in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Japan eind vorig jaar flink zijn gegroeid. De totale verkoop van cd's, dvd's en boeken steeg met 13 procent tot 606 miljoen dollar.

Vooruitzicht

Voor het eerste kwartaal van dit jaar verwacht Amazon een omzet te behalen tussen de 1,02 miljard dollar en 1,07 miljard dollar. De winst zal naar verwachting ergens uitkomen tussen de vijf en de twintig miljoen dollar. Amazon verwacht dat omzet in heel 2003 met 15 procent zal stijgen. De winst over 2003 wordt geraamd op 115 miljoen dollar, oftewel 0,27 dollar per aandeel.