Amazon hield dinsdag een analistenbijeenkomst in thuishaven Seattle. De grootste webwinkel ter wereld liet weten het productaanbod in de tweede helft van dit jaar uit te breiden met pc's. Een opmerkelijke stap, omdat de pc-sector allesbehalve rooskleurige tijden doormaakt.

Het bedrijf beaamt dat de pc-markt momenteel moeizaam is, maar claimt dat de online verkopen van computers wel in de lift zitten. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn volgens een Amazon-woordvoerder de verkopen in reguliere winkels met 23 procent gedaald, maar die via internet met 77 procent gestegen.Amazon zal geen computers in zijn magazijnen opslaan.

Gekochte pc's worden direct geleverd vanaf de distributeur. Zo voorkomt het bedrijf dat het een dure, en snel verouderende, voorraad pc's in bezit heeft.De webwinkel herhaalde tijdens de bijeenkomst de doelstelling in het laatste kwartaal van dit jaar een operationele winst te behalen.

Amazon deed er nog een schepje bovenop en zei ook voor het gehele volgend jaar op een operationele winst te rekenen. Analisten die wilden weten wanneer het bedrijf een 'echte' winst zal laten zien, werden opnieuw teleurgesteld. Topman Jeff Bezos wilde daar 'geen richtlijn' over geven.