De eigenlijke storing zat in Amazons opslagplatform Elastic Block Stores (EBS) dat dient als basis voor de eigenlijke Amazon-cloud EC2 (Elastic Compute Cloud). Bestaande, in gebruik zijnde EBS-volumes hadden ineens te kampen met een "gedegradeerd prestatieniveau", omschrijft Amazon de storing op zijn statuspagina. Het aanmaken van nieuwe EBS-volumes, voor draaiende clouddiensten die extra opslagruimte nodig hebben, was totaal niet mogelijk.

In één zone

Dit zorgde ervoor dat bepaalde sites en internetdiensten langzamer functioneerden, overbelast raakten en uiteindelijk onbeschikbaar werden. Ook zoekfuncties voor clouddiensten zijn getroffen. De storing betrof een enkele 'regio' in Amazons cloud: de zogeheten Availibility Zone US-EAST-1. Voor deze storing komt dat neer op het datacenter in Noord-Virginia. EC2-instances en EBS-volumes buiten de US-EAST-1 zone zijn niet geraakt, meldt de cloudaanbieder.

Amazon heeft tot op heden al vaker grote cloudstoringen gehad, overigens net als zijn diverse concurrenten op dit gebied. Klanten kunnen allang maatregelen nemen om hun sites en diensten te verspreiden over verschillende zones binnen een cloud om zo hogere beschikbaarheid te hebben. Dat wordt in de praktijk niet altijd gedaan, blijkt nu weer. Sommige van de sites die ditmaal onderuit zijn gegaan, zijn dezelfde als bij eerdere Amazon-storingen.