Amazon heeft een patent gekregen op 'anticiperend verzenden', meldt de Wall Street Journal. Daarbij verstuurt de internetwinkel al producten naar het adres van een klant nog voordat de persoon het product daadwerkelijk heeft gekocht. Ook wil Amazon producten verzenden naar distributiecentra in gebieden waarvan zijn systeem voorspelt dat er binnenkort bestellingen gaan binnenkomen.

Data voorspelt koopgedrag

Doel is het verkorten van verzendtijden. De producten liggen al klaar in een opslagruimte in de buurt als de klant op 'koop' klikt. Amazon gebruikt voor zijn voorspellingen allerlei data van zijn gebruikers, waaronder vorige aankopen, zoektermen en wensenlijsten. Ook de tijd dat gebruikers met hun muiscursor op een bepaald product blijven staan telt mee.

Amazon kan in de VS al op dezelfde dag van de aankoop goederen leveren. Daarnaast heeft het bedrijf plannen om drones te gebruiken bij het afleveren van bestellingen.

Amazon en patenten

De Amerikaanse webwinkel heeft veel patenten op het gebied van online winkelen. De meest omstreden is het 1-Click-patent, waarbij consumenten met 1 muisklik een aankoop kunnen doen, nadat ze eerder betaal- en bezorggegevens al hebben opgeslagen.