Dat zei Bezos maandag tijdens een lunch van de Technology Alliance, waarover persbureau AP bericht. Foute beslissingen kunnen pioniers de kop kosten, meent Bezos die met Amazon zelf wel heeft geprofiteerd van het 'first mover advantage'.

Verscheidene analisten menen eveneens dat Amazon het slachtoffer kan worden van concurrenten die het kunstje bij het online warenhuis hebben afgekeken. Ook Bezos heeft zich in het verleden wel eens zorgen gemaakt over de toegenomen concurrentie, bijvoorbeeld toen de grote Amerikaanse boekwinkelketen Barnes & Noble actief werd op internet. Veel analisten voorspelden destijds het einde van Amazon. "We dachten dat ze wel een goed punt hadden", aldus Bezos.

De concurrentie van Barnes & Noble was volgens Bezos de aanleiding voor een nieuwe strategie, waarbij Amazon zich niet op de concurrentie richt maar op de consumenten. In de toekomst wil Amazon daarom onder meer een 'elektronische soul mate' introduceren. Daarbij kunnen Amazon-bezoekers in contact komen met de Amazon-klant die een koopgeschiedenis heeft die het meeste overeenstemt met die van henzelf.