Amazon UK heeft open source-consultant Alan Lord het geld terug gegeven voor de Windows XP-licentie op zijn Asus-netbook. Lord heeft met relatief weinig moeite 40 Britse ponden teruggekregen, legt hij uit op zijn site.

Nederlandse klanten komen ook vaak terecht bij de Britse Amazon. Het domein Amazon.nl verwijst namelijk naar Amazon.co.uk.

Prijs voor Linux-bèta

De Brit heeft de Asus-netbook met Windows niet zelf gekocht, maar als prijs gewonnen. Dat was ironisch genoeg voor zijn testwerk voor de bèta van Linux-software van Miserware voor energiebesparing. Asus levert echter nauwelijks nog Linux op zijn netbooks, terwijl die categorie mini-laptops juist is ontstaan met dat open source-besturingssysteem. Lord stelt dat Asus helemaal geen Linux meer levert, maar dat klopt niet.

'Bijna onmogelijk'

De gebruikerslicentie van Windows bevat een clausule dat gebruikers die het niet eens zijn met de voorwaarden in aanmerking kunnen komen voor restitutie. Daarvoor moeten zij aankloppen bij de leverancier van de pc, niet bij de maker van het besturingssysteem. Overigens betreft dit niet de winkelwaarde, maar wat de oem bereid is te betalen op basis van diens beleid hiervoor. Dat bedrag is gestoeld op de oem-prijs die de pc-maker betaalt aan Microsoft.

In Nederland heeft de Consumentenbond laatst nog geprotesteerd over deze kwestie. Uit onderzoek van de bond bij zo'n 27 pc-leveranciers blijkt dat teruggave voor ongewenst Windows in de praktijk nagenoeg onmogelijk is. De consument betaalt volgens de bond ongemerkt 35 tot 100 euro voor een Windows-licentie bij een pc.