Dat meldt marktonderzoeker Flurry op basis van een recente steekproef onder populaire apps. Deze tellen tezamen 11 miljoen gebruikers. Voor elke in iTunes uitgegeven dollar wordt er 89 cent in de appstore van Amazon besteed en maar 23 cent per iTunes-dollar bij Google Play.

Eigen Android-variant

De Amazon App Store is te vinden op de eigen apparaten van die e-tailer, zoals de populaire Kindle Fire-tablet die een Amazon-eigen Android-variant draait. Daardoor kunnen gebruikers niet terecht in de officiële app-markt van Android-maker Google. Amazons alternatieve winkel werkt ook gewoon via het web.

De uitgaven in Google's appstore zijn volgens Flurry in vergelijking met december zelfs licht gedaald: van 24 naar 23 cent per iTunes-dolllar. "Google's kracht zit in zoeken en advertenties, het runnen van een webwinkel is geen kernactiviteit", aldus Flurry in een toelichting op de cijfers. De marktonderzoeker stelt dat steeds meer ontwikkelaars zich nu richten op de Amazon App Store. "Ook zouden bedrijven als Samsung, de grootste Android-fabrikant, kunnen overwegen om net als Amazon te komen met een eigen gestripte Android-versie."

iOS blijft de melkkoe

De omzet uit Android zou voor Google nog relatief klein zijn. Het zoekbedrijf zou vier keer meer aan iOS verdienen dan aan Android, doordat de advertentie-inkomsten bij iOS veel hoger zijn dan via het eigen systeem. Dit bleek vorige week uit cijfers die naar voren komen uit documenten in de Android-rechtszaak tussen Google en Oracle.

Om het tij te keren heeft Google de Android Market begin maart hernoemd tot Play. De nieuwe merknaam moet Google's mobiele contentaanbod verduidelijken, doordat Google naast mobiele apps ook muziek, video's en ebooks verkoopt. Naast Android Market zijn ook Google Music en Google Bookstore in Play opgenomen. In Nederland zijn muziek, films en e-books nog niet beschikbaar in Google Play.