De nieuwe dienst heet Amazon S3 (afgeleid van 'simple storage service') en moet ontwikkelaars snel en makkelijk online toegang geven tot hun data.

Met S3 hoopt Amazon de innovatie onder ontwikkelaars te stimuleren. "Hierdoor hoeven ontwikkelaars zich geen zorgen meer te maken over waar ze de data opslaan en of dat veilig gebeurt. Het stelt ontwikkelaars in staat zich beter te concentreren op nieuwe projecten in plaats van uit te moeten zoeken waar ze het kunnen opslaan", stelt Andy Jassy van Amazon.

De opgeslagen bestanden kunnen ook worden gedeeld met anderen, indien daar behoefte aan is. De opslag bij Amazon is ingesteld op bestanden van 1 byte tot maximaal 5 GB. De winkel vraagt kost 15 dollarcent per gigabyte per maand en voor het dataverkeer wordt 20 dollarcent per gigabyte gerekend. Er is geen minimum bestedingsbedrag.

Eén van de instanties die al werkt met dit concept, is de Berkeley University of California. Bij hun zogeheten Nasa-project [email protected]. Daarbij worden ongeveer zestig miljoen afbeeldingen bij Amazon opgeslagen.