De prijzenslag in de markt voor Infrastructure-as-a-Service (IaaS) duurt voort. In korte tijd verlaagt Amazon opnieuw de prijzen voor de EC2-diensten van dochterbedrijf Amazon Web Services. Met ingang van vandaag worden de prijzen voor verschillende typen virtuele Linuxmachines met tien tot twintig procent verlaagd, maakte AWS vanmiddag bekend via het officiële blog.

Naast een prijsverlaging lanceert Amazon een nieuw type virtuele machine voor de Europese markt. De zogenaamde M3 (Second Generation Standard) is een 50 procent krachtigere 64-bit machine dan zijn voorgangers en is geoptimaliseerd voor media encodering, batchverwerking, caching en webhosting. Amazon Web Services wordt in Europa vanuit het datacenter in Ierland aangeboden.

Virtuele machines worden goedkoper, maar ook de bandbreedte. Waar klanten voorheen 0,12 dollarcent per gigabyte in rekening werd gebracht voor het overbrengen van data naar een andere regio (bijvoorbeeld Azië of Noord-Amerika), ligt dat bedrag nu op 0,02 cent per gigabyte. Deze nieuwe tarieven gelden niet alleen voor Amazon EC2-machines, maar ook voor klanten die diensten afkomstig van Amazon S3 en Amazon Glacier afnemen.

'IaaS uitkomst bij piekbelasting'

Volgens AWS-leverancier Webslice zijn het in Nederland vooral ontwikkelaars, mediabedrijven en evenementen die van de IaaS-cloud van Amazon gebruikmaken, al is het klantenbestand “heel divers", zo laat vennoot Carol Albstmeijer van het bedrijf weten. “Eén van onze klanten is de jaarlijkse Museumnacht. Dat is een typische gebruiker die op één moment in het jaar heel veel capaciteit nodig heeft. Voor mediabedrijven geldt ook dat zij piekmomenten moeten kunnen verwerken."

Voor ontwikkelaars geldt dat zij via Amazon eenvoudig en goedkoop een virtuele testmachine kunnen aanmaken en snel een ontwikkelplatform tot hun beschikking kunnen krijgen. De nieuwe prijsverlaging verbaast Albstmeijer niet. “Het is een goedkoop alternatief waarvan het mij verwondert dat de overheid er niet vaker gebruik van maakt als ik merk hoe vaak sites offline zijn. Wij zien het gebruik van AWS snel toenemen en hoe meer gebruikers AWS heeft, hoe lagere prijzen zij kunnen hanteren. Het spreekt voor Amazon dat ze die prijsverlagingen ook keer op keer toepassen."

Navraag bij analistenbureau IDC leert dat Amazon wereldwijd de grootste aanbieder van IaaS-diensten is met een geschat marktaandeel van 30 procent. “In de totale infrastructuurmarkt in Nederland gaat jaarlijks zo'n 2,1 miljard om", zegt countrymanager Jeroen Wortel van IDC. “Daartoe behoren ook diensten die bedrijven intern draaien en niet publiek worden aangeboden, maar dat verandert snel. De markt groeit en businessmodellen verschuiven richting clouddiensten als IaaS, maar ook private cloud."

Prijzenslag

Grote wereldwijde concurrenten van Amazon zijn Microsoft, Terremark, Google en RackSpace. Ook zij voelen zich genoodzaakt aan te haken in de prijzenslag. Zo werd bij Microsoft de Azure cloud begin december 28 procent goedkoper en ging Google tot over tot 30 procent prijsverlagingen voor de Google Compute Engine.