E-commerceboegbeeld - en cloudpionier - Amazon zou Netflix willen overnemen om de eigen dienst voor online-video in één klap flink uit te bouwen. Door de overnamegeruchten wordt er flink gehandeld in aandelen van Netflix Inc., meldt Bloomberg. Zowel Amazon als Netflix onthoudt zich van commentaar.

Netflix is een online videotheek, waar klanten in de Verenigde Staten via postorder dvd's en Blu-ray schijven kunnen huren. Het in 1997 opgerichte bedrijf heeft een catalogus van meer dan 100.000 titels en bedient ongeveer 10 miljoen abonnees in de VS.

Xbox en Apple TV

Naast postorderbedrijf is Netflix ook aanbieder van video-on-demand. Via de optie 'Watch Instantly' kunnen betalende abonnees onbeperkt films en tv-series streamen. De streams zijn te zien op Windows- en Mac-computers, maar werken ook in bijvoorbeeld Boxee.

Die open source-mediasoftware is te installeren op een gehackte Apple TV of een gehackte Xbox 360. In Amerika werkt Netflix actief samen met Microsoft voor de Xbox. Zogeheten Gold Members van de Xbox Live-dienst kunnen Netflix-films zonder hacks bekijken op hun Xbox-spelcomputer.

Amazon-streams

Sinds juli 2008 heeft Amazon ook een video-on-demand winkel. In tegenstelling tot bij Apples iTunes Store is het niet nodig de films en series eerst volledig te downloaden voordat ze bekeken kunnen worden.

Volgens ZDNet zouden de Netflix en Amazon goed bij elkaar passen. "De Netflix on demand streaming ligt voor op de pogingen van Amazon." Samenwerken zou de digitale distributie 'turbochargen'.