Amazon accepteert in het kader van zijn Mobile App Distribution Program webapps in zijn mobiele Android-appwinkel. Het bedrijf laat weten dat ontwikkelaars vanaf heden ook zonder third party software of native app-ontwikkeling webapps mogen indienen. De apps moeten wel gebaseerd zijn op HTML 5. Verder zijn er opvallend weinig eisen die Amazon stelt aan de apps die dan bestemd zijn voor de eigen Kindle Fire-tablet en voor Android-apparaten.

In-app aankopen

Ontwikkelaars kunnen simpelweg de url van de webapp indienen. Om de werking te controleren, is er de mogelijkheid om via de Web App Tester een app te laten in een testomgeving voor de Kindle Fire of een Android-apparaat. Na goedkeuring door Amazon verschijnt de webapp tussen de bekende native apps en spelletjes in de Amazon Appstore.

Amazon biedt ontwikkelaars daarbij ook de mogelijkheid om in-app aankopen op te nemen in hun webapps. Daarvoor is de In-App Purchasing API voor JavaScript beschikbaar. Die maakt het mogelijk om spullen of digitale goederen te verkopen. Bij de lancering van het nieuwe app-aanbod zijn er al enkele webapps beschikbaar.

70 procent

De Amazon Appstore, waarin ontwikkelaars 70 procent van de opbrengst mogen houden, was tot vorig jaar alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. In augustus 2012 werden daar voor het eerst de grotere Europese landen Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk aan toegevoegd. Nederland zat daar nog niet bij.