Het debuut van de 9 inch Amazon-tablet luidt een nieuwe fase in voor de concurrentiestrijd op de tabletmarkt. Amazon is in tegenstelling tot de iPad-concurrenten tot op heden juist niet een hardwarefabrikant maar een contentverkoper. Een groot deel van het succes van de iPad is volgens analisten te danken aan de iTunes App Store, en aan de iTunes Music Store.

E-commercestrijd

Apple zelf heeft ook hoge verwachtingen van de verkoop - of verhuur - van films, tv-series, tijdschriften, kranten en e-books. Amazon is op al die terreinen al langere tijd actief. De nieuwste toevoeging is een app store voor Android-apps.

Het e-commercebedrijf, van oorsprong online-verkoper van alleen boeken, mist alleen nog een eigen client-apparaat voor die content. Het vertrouwt daarvoor op hardware van derden, zoals ook de iPhone waar Amazon zijn Kindle-app voor heeft uitgebracht. In oktober komt daar de eigen Android-tablet bij, melden ingewijde bronnen van zakenkrant The Wall Street Journal.

Gebruikersbinding

De aankomende tablet is niet zozeer een nieuw stuk hardware, maar vooral een toegangsmiddel voor Amazons bestaande activiteiten. Het kan daarop zijn eigen apps, voor zijn eigen contentaanbod, voorinstalleren én prominent presenteren. Daarmee zijn gebruikers dan direct te benaderen en binnen te halen.

Apple staat op de iPhone en iPad namelijk geen alternatieve app stores toe en nagenoeg geen voorgeïnstalleerde apps van derden. Voor laatstgenoemde zijn Google Maps en YouTube bekende uitzonderingen. Apps die volgens Apple een doublure hebben met eigen functies van de iPhone of iPad lopen het risico van verbanning.

Op Android staat maker Google wel alternatieve app stores en voorgeïnstalleerde apps toe. Het is echter aan toestelfabrikanten en telecomaanbieders om die toe te laten en die bedrijven hebben vaak eigen online-winkels of ambities daarvoor. Het is dan dus aan gebruikers om zelf bewust te kiezen voor een andere app store voor onder meer hun apps, muziek en e-books.