Heemskerk wil hiermee de bekendheid vergroten van het actieplan 'Nederland Open in Verbinding' (NOiV) bij overheden, (semi) publieke sectoren zoals onderwijs en zorg maar ook in het bedrijfsleven. Het plan van Heemskerk bevat een aantal concrete maatregelen waardoor overheden meer gebruik moeten gaan maken van open standaarden en open source software. Gerritsen wordt in eerste instantie aangesteld voor de termijn van een jaar.

Gerritsens benoeming bleek hoognodig, aangezien 74 procent van de overheidsmanagers nog nooit heeft gehoord van het Actieplan Open Standaarden". Ook worden open documentstandaarden momenteel nog niet goed ondersteund.

Octrooicentrum Nederland

Als ambassadeur zal Gerritsen op zoek gaan naar ontwikkelingen bij overheden. Op die manier kan hij succesvolle projecten open source projecten onderscheiden en onder de aandacht van andere overheden brengen. De manier waarop het Octrooicentrum Nederland met open standaarden omgaat moet bijvoorbeeld als voorbeeld dienen.

Ervaring met ict

Gerritsen heeft als voormalig gemeentesecretaris van Amsterdam en als plaatsvervangend Secretaris Generaal van Buitenlandse Zaken een ruime kennis van ict-projecten bij de overheid. Bovendien beschikt hij over een uitgebreid netwerk binnen zowel het overheidsmanagement als de ict.