Google werkt de komende drie jaar toe naar het aanbieden van internet met een snelheid van 10 Gigabit per seconde. Bij zijn Google Fiber-steden, zoals het Amerikaanse Kansas City, kan op dit moment maximaal 1 Gbps worden geleverd. Volgens CFO Patrick Pichette werkt Google op dit moment aan snellere doorvoersnelheden, oftewel "de volgende generatie van het internet."

In principe zou het ongeveer tien jaar duren voordat een vertienvoudiging van de internetverbindingen in Google Fiber-gebieden gerealiseerd is. "Maar waarom zouden we het niet binnen 3 jaar beschikbaar maken? Daar werken we aan. Er is geen reden om te wachten", tekent USA Today op uit de mond van de Google-topman.

Gemeenten willen Google Fiber

Pas sinds enkele jaren is de zoek- en advertentiereus ook actief als internetaanbieder. Google is als glasvezelprovider actief in de Amerikaanse steden Austin, Provo en dus Kansas City, waar begin 2011 is gestart met de 'bèta' op de campus van de Universiteit van Stanford.

Ondanks het feit dat gemeenten flink moeten investeren in de komst van Google Fiber, is de animo enorm onder zowel gemeenten als onder consumenten. Google neemt zijn uitstapje als glasvezelaanbieder serieus. CFO Pichette noemde het vorig jaar tegen analisten in ieder geval "geen hobbyproject" voor het bedrijf.

Afgelopen september bestond Google 15 jaar. Webwereld vat deze geschiedenis samen in een tijdlijn vol hoogte- en dieptepunten. (Klik hier voor een grotere versie)