De Europese portaalsite Europeana.eu moet de elektronische bronnen van de belangrijkste Europese nationale bibliotheken en tot andere geavanceerde bibliotheekdiensten bijeenbrengen. Op dit moment werkt de bètaversie van de site nog niet goed.

Digitale dialecten

Internetters krijgen op Europeana gratis en in 21 talen toegang tot ruim twee miljoen boeken, kaarten, archiefbescheiden, foto's, schilderijen en multimediaproducten. De Haagse Koninklijke Bibliotheek coördineert de site. Deelnemende organisaties zijn onder meer de British Library in Londen, het Louvre in Parijs en het Rijksmuseum in Amsterdam. De musea hebben onder meer schilderijen gedigitaliseerd voor het project.

De British Library heeft niet alleen plaatjes en teksten maar ook av-materiaal bijgedragen, zoals de imposante collectie van Britse dialecten en vroege etnografische geluidsopnamen. Het Franse Institut National de l'Audiovisuel leverde 80.000 historische rtv-opnamen.

Concurrent Google

Europeana wordt uitgevoerd door de European Digital Library Foundation (EDL). De 120 miljoen euro financiering komt van de Europese Commissie. Een van de drijvende krachten achter de Europese online bibliotheek is Eurocommissaris Viviane Reding. Zij noemt de site "het begin van een geweldig avontuur", zo bericht Bibliobs.com.

Francofiel

Nu staat nog slechts 1 procent van de collectie van nationale Europese bibliotheken online, maar in 2012 moet dat meer dan 4 procent zijn. Bibliobs.com noemt Europeana een concurrent voor Google Books, dat al 7 miljoen boeken heeft gescand en doorzoekbaar gemaakt.

Tot zover is Europeana behoorlijk francofiel: de helft van de collectie is Frans. Zo is de enige reeds aanwezige documentaire over de val van de Berlijnse Muur ook in het Frans, meldt Eurocommisaris Viviane Reding.