Een commerciële instelling van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) biedt ambtenaren een cursus aan voor 11.000 euro, met daarbij een extra 2000 euro voor onkosten, waarin ze leren om te gaan met Project X-achtige incidenten en hoe die te voorkomen.

Lid Commissie Cohen verdient aan onderzoek

Een van de docenten is hoogleraar Jan van Dijk die zijn kennis mede heeft opgedaan als lid van de Commissie Cohen. Die commissie deed onderzoek naar de gebeurtenissen rond de Project X-rellen in Haren, vorig jaar.

Binnenlands Bestuur, de informatiebron voor Nederlandse overheidsinstellingen, bericht hierover. Naar aanleiding van wervingscampagnes voor de cursus is beroering ontstaan, omdat in die werving duidelijk de link met de Project X-rellen wordt gelegd.

'Kennis is opgedaan met overheidsgeld'

De vraag wordt opgeworpen of het verkopen van de daarin opgedane kennis voor een dergelijk bedrag wel ethisch is. Kennis vanuit de Commissie Cohen zou juist vrijelijk beschikbaar moeten zijn, omdat die commissie zijn werk kon doen met overheidsgeld, zo is de teneur.

Daarnaast wordt door enkele communicatieadviseurs betwijfeld of een ambtenaar in veertien lesdagen is op te leiden tot ‘digitaal leider’. “Dat kost jaren”, zegt Ina Strating, zelfstandig crisiscommunicatieadviseur tegen Binnenlands Bestuur. Zij vindt het lesgeld “een absurd hoog bedrag”. Strating ziet een patroon: “Incidenten worden op kosten van de belastingbetaler onderzocht, en vervolgens in een commerciële setting uitgebaat.” Dat moet anders, vindt ze.

'Ook e-commerce en sociale media'

De aan de RUG gelieerde AOG School of management, dat de cursus geeft, zegt verrast te zijn over de ophef. “Het is een brede managementopleiding, waarin ook e-commerce en sociale media bij het politiewerk aan bod komen. Dus we liften niet alleen mee op de kennis van de commissie Cohen”, zegt programmamanager Tom Rustebiel tegen Binnenlands Bestuur.