Doordat ambtenaren van de gemeente Delfzijl en masse de livestreams met beelden van de Tour de France bekeken, raakte het gehele ict-systeem in het gemeentehuis overbelast. Daardoor konden andere ambtenaren die wel wilden werken, niets meer doen. De ict-afdeling heeft op een gegeven moment ingegrepen door een aantal websites te blokkeren.

EK-dreiging

De plaatselijke partij Lijst Stulp laat het er niet bij zitten. De partij heeft het college van Burgemeester en Wethouders gevraagd of de betrokken medewerkers zijn aangesproken op hun gedrag. Dat moet een dergelijk incident in de toekomst voorkomen.

De fractie is met name bang voor de komende zomer, als het Europees Kampioenschap voetbal wordt gespeeld in Polen en Oekraïne. Het kijken van livestreams zou dan mogelijk opnieuw de server kunnen belasten.

'Geen internet voor privezaken'

Lijst Stulp denkt aan preventieve maatregelen om het kijken van livestreams te voorkomen. Een maatregel kan zijn het blokkeren van sites. Sowieso wil de partij dat de ict-afdeling de server zo instelt dat ambtenaren geen internet meer kunnen gebruiken voor privédoeleinden, schrijft het Dagblad van het Noorden.

Siewerd van der Zweep van Lijst Stulp zegt tegen Binnenlands Bestuur dat er voor de ambtenaren genoeg werk is te verzetten. “Ik kan me niet voorstellen dat ambtenaren tijd hebben om sportevenementen onder werktijd te bekijken", zo wordt het raadslid geciteerd.

Werktijd inhalen

Daarnaast wil hij dat de ambtenaren alsnog de verloren werktijd gaan inhalen, of dat zij worden gekort op hun salaris. De schuldigen kunnen wat hem betreft worden gevonden door de ict-afdeling te laten bekijken welke computers het netwerk zwaar hebben belast.

De vragen van de Lijst Stulp zijn door het gemeentebestuur nog niet beantwoord.

WK 2010, Eredivisie

Vorig jaar heeft het Wereldkampioenschap voetbal ook voor flinke netwerkbelasting gezorgd in Nederland. De live streams voor de wedstrijd tegen Denemarken zijn vantevoren bewust beperkt door de NOS. Op het hoogtepunt van die wedstrijd is er 121 Gbps (gigabit per seconde) aan dataverkeer 'verstookt' door de internetuitzending. Het internet in Nederland had hier geen last van, zoals al was voorspeld. In mei dit jaar waren er wel problemen met de live-streams voor de Eredivisie.