Ook al treedt Hector Ruiz binnenkort af als ceo, hij zal wel aanblijven als voorzitter van de board of directors, een machtiger variant op onze raad van commissarissen. In deze functie heeft hij twee strategieën opgezet voor AMD die hij wil gaan uitvoeren: Asset Light en Asset Smart.

Als Ruiz zijn plan ten uitvoer brengt zal dit betekenen dat AMD wordt opgedeeld in twee aparte onderdelen. Volgens bronnen uit de industrie zal dit slechts een kwestie van weken zijn, zo verklaarden zij tegenover TGDaily.

Het wordt aangenomen dat Asset Light AMD in twee bedrijven zal opsplitsen. Het ene bedrijf zal worden geleid door de kersverse ceo Dirk Meyer en onder zijn leiding zal dit deel van AMD zich concentreren op het ontwikkelen van chiptechnologie. Het andere deel zal zich toeleggen op de fabricage van de technologie.

Rol van Hector Ruiz

Het ziet ernaar uit dat er op dit moment belangrijke beslissingen worden genomen om volgende maand de aankondiging rond Asset Light en Asset Smart publiek bekend te maken. De toekomstige rol van Hector Ruiz is nog niet helemaal duidelijk, maar verwacht wordt dat hij een belangrijke rol blijft spelen binnen AMD. Het is mogelijk dat hij aantreedt als ceo van de fabricagetak van het bedrijf.

Meer details volgen nog

Officieel is er nog geen duidelijke informatie beschikbaar rond de aankondiging en de richting die AMD op wil met Asset Light/Asset Smart. Bob Rivet, hoofd financiën van AMD, gaf in een tussentijds rapport voor AMD aan dat de aankondiging niet plaats zal vinden in 2009. AMD brengt meer informatie naar buiten zodra Hector Ruiz de details heeft uitgewerkt, een klus waar hij zich op dit moment op concentreert.

Break-even punt

Ruiz vertelde aan Tim Luke, analist van Lehmann Brothers, dat het bedrijf enorme vooruitgang heeft geboekt met Asset Smart en dat hij hoopt meer details bekend te kunnen maken voor het einde van dit jaar. Het lijkt erop dat AMD erin is geslaagd om obstakels te verwijderen die een deal in de weg stonden en dat er geen extra kapitaal hoeft te worden vrijgemaakt.

Rivet gaf ook aan dat Asset Smart geen vereiste is voor het behalen van AMD's beoogde break-even punt. AMD is er nog steeds van overtuigd dat het break-even punt dit jaar nog wordt bereikt en dat er voor het eind van dit jaar nog winst wordt gemaakt, aldus Rivet.

Het mag duidelijk zijn: Asset Smart moet AMD redden. Ruiz liet weten precies hoe belangrijk deze stap zal zijn voor AMD: "Het enige wat ik op dit moment kan vertellen is dat als dit zoiets simpels zou zijn als gewoon naar een fabriek te gaan dan zou het erg makkelijk zijn om erover te praten en het gewoon te doen. Het is echter iets waarvan we geloven dat het speciaal voor AMD en onze klanten op maat gemaakt dient te worden en daarom is het een veel complexer proces dan een simpel outsourcing scenario."