Intel zou met niet minder dan 38 bedrijven op drie continenten afspraken hebben gemaakt en op die manier zijn machtspositie hebben misbruikt. De partijen met wie Intel afspraken zou hebben, variëren van pc-fabrikant tot distributeur. Belangrijkste afspraak is dat de partijen alleen werken met Intel-chips om zo concurrent AMD buiten de deur te houden. In ruil daarvoor belooft Intel ze contante uitbetalingen, kortingen of andere voordelen.

AMD verwijst in zijn aanklacht naar het onderzoek dat in Japan tegen Intel liep. De Japanse handelswaakhond JFTC constateerde in maart dat Intel bedrijven als Toshiba en Dell grote geldbedragen betaalde om Intel-chips te gebruiken. Nu zouden in ieder geval Dell, Sony, Gateway, HP, IBM en Hitachi illegale afspraken met Intel hebben gemaakt, aldus AMD.

Ook winkelketen Mediamarkt maakt zich volgens de chipmaker schuldig aan het uitsluiten van Intel-concurrenten. Volgens AMD verkoopt de van oorsprong Duitse winkelketen alleen pc's met Intel-chips. De Mediamarkt is goed voor naar schatting 35 procent van de totale pc-verkoop op de Duitse consumentenmarkt. In ruil voor de verkoop van deze chips zou de winkel 15 tot 20 miljoen dollar aan financiële steun van Intel ontvangen.

De recente aankondiging van Apple om over te stappen van IBM-chips op Intel-processors was vermoedelijk de druppel die de emmer bij AMD liet overlopen.

Intel is al eens door de Amerikaanse handelswaakhond FTC onder de loep genomen wegens klachten van Digital Equipment, Compaq en Intergraph. Zij besloten echter op het laatste moment geen rechtszaak te starten en kwamen in maart 1999 tot een schikking met Intel.