De chipfabrikant introduceert maandag drie nieuwe modellen uit zijn dual-core Opteron-processorreeks. De nieuwe processors moeten ervoor zorgen dat servers minder stroom verbruiken en koeler blijven.

Model 885 is bedoeld voor enkelvoudige tot high-end achtweg-servers. Model 285 is ontwikkeld voor tweeweg-servers en –werkstations. Beide modellen zijn per direct beschikbaar. Model 185, het instapmodel voor enkelvoudige servers en desktops met twee kernen, zal binnen dertig dagen beschikbaar zijn.

Google

Overigens heeft Google bekendgemaakt over te stappen van Intel naar AMD. De nieuwe servers van de zoekgigant zijn bijna allemaal met Opteron-processors uitgerust. De overstap komt enigszins onverwacht, omdat de algemeen directeur van Intel, Paul Otellini, in het bestuur van Google zit.

Google heeft momenteel meer dan 200.000 servers in gebruik om zijn zoekmachine — en de achterliggende databases — te laten draaien.

AMD had in het vierde kwartaal van 2005 21,4 procent van de totale processormarkt in zijn bezit. In het derde kwartaal was dat nog 17,4 procent.