AMD stelt dat het forensisch bewijs heeft dat drie van vier ex-topmanagers gevoelige documenten van het chipbedrijf hebben gedownload. Daarnaast hebben enkele of alle aangeklaagden ook hun arbeidscontract geschonden doordat ze oud-collega's hebben benaderd, om net als zij over te stappen naar Nvidia. AMD heeft in 2006 de directe Nvidia-concurrent Ati overgenomen. Sindsdien zijn beide gpu- en cpu-bedrijven steeds meer in elkaars vaarwater gekomen.

Huidige en toekomstige gameconsoles

Volgens de aanklacht (PDF) van AMD is voormalig topman Robert Feldstein degene die als eerste bedrijfsgeheimen heeft gestolen. In de zes maanden daarna zijn de andere drie ex-werknemers ook de fout in gegaan, aldus AMD. Alle vier zijn in het afgelopen jaar opgestapt en naar Nvidia gegaan.

Het verlies van Feldstein was vooral opvallend, schrijft techblog Extreme Tech. Hij heeft jarenlang de leiding gevoerd over de activiteiten voor gameconsoles. De processormaker levert chips voor de Wii U van Nintendo, de toekomstige PlayStation 4 van Sony, en de volgende generatie Xbox (codenaam Durango) van Microsoft. Nvidia heeft vorige week op gadgetbeurs CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas zijn eigen mobiele gameconsole onthuld.

Tech in ontwikkeling

In totaal zouden er meer dan 10.000 vertrouwelijke documenten zijn overgeheveld, volgens AMD's forensische bewijs. De namen van die bestanden komen overeen, of hebben grote gelijkenis, met de namen van bestanden op de bedrijfscomputers van de aangeklaagde ex-topmensen. Die bestanden bevatten volgens de aanklacht duidelijk vertrouwelijke informatie, bedrijfseigen gegevens, en/of bedrijfsgeheimen die gerelateerd zijn aan technologie die nog in ontwikkeling is.