Meyer, een voormalig chipontwerper, bekleedde hiervoor de post van operationeel directeur en zal met onmiddellijke ingang de ceo-functie vervullen. Ruiz blijft wel aan als voorzitter van de board of directors.

AMD heeft daarnaast besloten om zich terug te trekken uit de chips voor handheld computers en digitale televisie. Het had die twee sectoren in 2006 verworven als onderdeel van de overname van ATI. De fabrikant had vorige week al aangekondigd dat het 880 miljoen dollar zou afschrijven op de activiteiten.

1,2 miljard verlies

De chipfabrikant boekte in het laatste kwartaal een omzet van 1,35 miljard dollar, en verloor 1,19 miljard dollar.

Antitrust

De 62-jarige Ruiz heeft zes jaar aan het roer van AMD gestaan. Hij heeft de concurrentie met Intel fors opgevoerd. Zo spande hij in 2006 een antitrustzaak aan tegen de concurrent omdat deze op illegale wijze AMD-chips van de markt had geduwd.

Technologische concurrentie

Ook op technologie-vlak legt AMD zijn concurrent het vuur aan de schenen. Het veel grotere Intel meer kan investeren in onderzoek en kan daardoor sneller overstappen op nieuwe productieprocessen. Zo produceert Intel al sinds vorig jaar oktober 45nm chips, terwijl AMD nog vast zit aan een 65nm productieproces.

Het AMD-ontwerp biedt echter een voordeel bij veel-kernige chips: in tegenstelling tot AMD, vertrouwt Intel hiervoor op een front side bus. Dat is een soort verkeersknooppunt dat de verschillende kernen en de cache geheugens op de chip met elkaar verbindt. Naar mate een chip meer kernen bevat, wordt deze steeds meer een bottleneck: de bus moet steeds meer en sneller gegevens verwerken waardoor hij meer energie verbruikt.

AMD vertoont ook betere prestaties bij zogenaamde floating point rekentaken, zoals het renderen van video, de creatie van medische 3-dimensionale modellen of het uitvoeren van analyses op grote hoeveelheden financiële data.

Fouten

Ruiz is echter tevens verantwoordelijk voor een aantal fouten waardoor zakelijk succes is uitgebleven. Ontwerpfouten hebben herhaaldelijk voor vertraging bij de introductie van nieuwe chips gezorgd, het meest recent bij de Barcelona 4-kernen Opteron. AMD gaat bovendien gebukt onder een hoge schuldenlast als gevolg van de overname van grafische chipmaker ATI in 2006.