De chipbakker maakte zijn plannen gisteren bekend tijdens zijn Financial Analyst Day. De eerste chip (codenaam 'Conesus') die in 2009 op de markt moeten komen, is een dual-core processor met een 1 MB cache en DDR2-geheugen. Conesus zal in 2010 worden opgevolgd door de dual-core 'Geneva' die een 2 MB cache en DDR3-geheugen zal ondersteunen.

AMD richt zich met de nieuwe chip op laptops met een scherm kleiner dan 10 inch en die primair zijn bedoeld voor e-mail en surfen over het web, zo liet het bedrijf weten. Deze markt wordt nu gedomineerd door Intel dat zijn Atom-processor in de meeste netbooks ziet opduiken. Een klein deel van de markt is in handen van Via dat de Nano-processor levert.

AMD heeft haast

AMD maakt haast met het introduceren van nieuwe processors en technieken, in de hoop de achterstand op rivaal Intel enigszins goed te kunnen maken. Eerder dan verwacht introduceerde AMD gisteren zijn 45-nanometer quad-core Opeteron-processor (codenaam 'Shanghai'). Deze chip moet volgend jaar worden opgevolgd door de 6-core 'Istanbul'. Een jaar later hoopt AMD al de overstap te maken naar een 32-nanometer fabricageproces.

Iets minder voorspoedig gaat het met de 'Fusion'-laptopchip waarbij de GPU en CPU op een enkele chip worden geplaatst. Deze chip zou in 2009 op de markt komen maar is inmiddels vervangen door de vierkernige 'Llano' die echter pas in 2011 komt. Het gat dat valt wordt opgevuld door de dual-core 'Caspian' en de quad-core 'Champlain'. Deze chips combineren echter niet de GPU en CPU.

Bron: Techworld.nl