AMD heeft dit besluit genomen in een poging om kosten te drukken. De fabrieken van AMD vallen onder het nieuwe joint venture met onder andere Advanced Technology Investment Co (ATIC), zo meldt de chipfabrikant aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC. The Foundry gaat niet alleen chips voor AMD produceren, maar ook voor andere afnemers.

Belofte voor de toekomst

Het uit Abu Dhabi afkomstige ATIC betaalt AMD een bedrag van 700 miljoen dollar om voor 55 procent eigenaar van The Foundry Company te worden. Daarnaast doet ATIC een investering van 1,4 miljard dollar in The Foundry, met de belofte om in de toekomst een bedrag te investeren dat tussen de 3,6 miljard en 6 miljard dollar komt te liggen.

Als onderdeel van de overeenkomst worden alle AMD-fabrieken onderdeel van The Foundry, krijgt de AMD-fabriek in het Duitse Dresden een uitbreiding die aanvankelijk was uitgesteld en komt er 3,2 miljard dollar vrij om een nieuwe AMD-fabriek te bouwen in New York. Hierbij worden 1400 banen gecreëerd, aldus The Financial Times.

AMD in zwaar weer

Medio augustus doken al geruchten op dat AMD aan de vooravond van een opsplitsing stond. Met het onderbrengen van de AMD-fabrieken in The Foundry worden deze plannen nu ook uitgevoerd. De herstructurering was voor AMD hoognodig, aangezien de chipfabrikant al zeven kwartalen op rij verlies heeft geboekt.